8.23. MEZOFIL vagy TERMOFIL ?
A szennyvíziszap rothasztásakor anaerob viszonyok uralkodnak. A rothasztó toronyban a baktériumok szintén szilárd felületen tapadnak meg. A korábban a modellezés során bemutatott logisztikai elÅ‘feltételek ehelyütt is alapfeltételek. A rothasztó toronyban zajló folyamatnak tehát Pe-száma van. A biogáz kihozatal fokozása érdekében az iszapot homogenizáljuk és sűrítjük, a rothasztótoronyban a közeget pedig fűtjük. Mindkét beavatkozással a Pe-szám csökkentése – a hatékony tartományba tolása - valósul meg. A homogenizáció (esetleg dezintegráció) aprítást jelent. Aprítani a molekulákat és a biofilmhordozó részecskéket lehet. Az elÅ‘bbi a diffúziós tényezÅ‘ növekedéséhez, az utóbbi az egyenértékű szemcseátmérÅ‘ csökkenéséhez vezet. A sűrítéssel is az egyenértékű szemcseátmérÅ‘ lesz kisebb. A fűtés hatásaként elÅ‘álló hÅ‘mérséklet növelésével ugyancsak a diffúziós tényezÅ‘ nÅ‘. Fontos még a massza állandó keverése, amelyet eljárás-technikai szempontból a konvektív anyagáram fenntartása indokol és csak másodsorban a leülepedés megakadályozása.
​
A Pe-szám segítségével tehát képesek vagyunk megmagyarázni a rothasztás – beleértve a hÅ‘mérsékletfüggés – történéseit.
​
A gázhozam alakulása azonban a hÅ‘mérséklet változásával nem egyenletesen növekvÅ‘. Mezofil és termofil tartományok határolhatók el és ezzel együtt egyenesen mezofil és termofil baktériumtörzsekrÅ‘l történik említés.

8.23‑1. ábra A gázhozam alakulása a hÅ‘mérséklet függvényében
A 8.23-2. ábra ugyancsak a rothasztás hÅ‘mérsékleti tartományairól szól. A rothasztás idÅ‘tartama- hÅ‘mérséklet diagramon ábrázoltak a mérési pontok, amelyeket egy kétgörbés alakzatban kötöttek össze. Lehet azonban a pontokat egyetlen emelkedÅ‘ vonallal összekötni (piros vonal) és csak annyit állítani, hogy a hÅ‘mérséklet emelkedésével a gázkihozatal nÅ‘. A mezofil-termofil elválasztás hÅ‘mérsékleti tartományokat jelöl.

8.23‑2. ábra A rothasztás idÅ‘tartama a hÅ‘mérséklet függvényében
A reaktorban sohasem egyetlen baktérium törzs van jelen, hanem több. Nem valószínű, hogy a mezofil-termofil megjelölés baktériumtörzsekre vonatkozik. KézenfekvÅ‘bb – ahogy azt a 8.6 fejezetben a Downing hÅ‘mérséklet függés cáfolatánál is láttuk – hÅ‘mérséklet függése nem a baktériumok növekedésének van, hanem a logisztikai elÅ‘tét folyamat hasonlósági kritériumának, a Pe-számnak van.
​
Elméleti fejtegetésekben, úgy általában - a hÅ‘mérséklet hatása a baktériumok szaporodására megfogalmazással lehet találkozni.

8.23‑3. ábra A rothasztás idÅ‘tartama a hÅ‘mérséklet függvényében
A 8.23-3. ábra a baktériumok szaporodását a hÅ‘mérséklet mentén szemlélteti. A görbemenetek elkülönülÅ‘ alakja felvet néhány kérdést:
​
-
A burkológörbe (a 8.23-3. ábrán a szaggatott vonal) és a diffúziós tényezÅ‘ hÅ‘mérsékleti koefficiensének növekedési üteme azonos-e?
-
Miért éppen az adott hÅ‘mérsékleten van maximuma a pszichrofil, … , extra termofil görbéknek? Hogyan határozhatók meg ezek az értékek teoretikus úton?
-
Magyarázható-e a maximumok kialakulásának „kvantumos” jellege?
-
​
A kérdések egyelÅ‘re megválaszolatlanok. Valószínűleg nem közvetlen hÅ‘mérsékletfüggés áll a jelenség hátterében, ahogy azt ma a mezofil – termofil megkülönböztetéssel gondoljuk.