top of page
Keresés
  • Szerző képeBéla Tolnai

A braunschweigi példa

Frissítve: 2020. márc. 30.

A ma érvényes terminológia szerint a telepre megérkező szennyvizet meg kell tisztítani. A melléktermékként kelekező iszap tehertételként jelentkezik, amelyet ártalmatlanítani kell







Ha ezt a terminológiát némiképp módosítjuk és a szennyvízhasznosításáról beszélünk, akkor a telepen elvégzendő műveletek súlyponteltolódással ugyan, de ugyanazok lesznek, Nem szennyvizet kell tisztítani, hanem a teljes iszaptartalomtól megfosztott ún fáradt vizet. A iszap nem visszamaradó termék, hanem alapanyag. Rothasztással az iszap stabilizálódik, miközben biogáz is keletkezik. Az így előállított biogáz melléktermék, hő és villamos energia előállításra használható. A rothasztott iszap a termőföldekre, mint értékes talajjavító anyag csak akkor kerülhet, ha az nem tartalmaz káros anyagokat, mint pl. nehézfémek. Ennek garantálásához van szükség a Szennyvízminőség általi visszacsatolásra. Ez a visszacsatolás a kommunális bebocsátóktól környezettudatos csatornahasználatotl, az ipari bebocsátók esetében a kötelező előtisztítást követel.








A braunschweig példa ezt a modellt valósítja meg. Részletes leírását lásd:



A szennyvíziszap mezőgazdasági kihelyezésének vannak ellenzői, Németországban is. Csak olyan területeken engedélyezett a kihelyezés, ahol nem élelmiszer alapjául szolgáló növénytermesztés folyik. Biomassza előállítására alkalmas növények nem tartoznak ebbe a körbe. Az igénybe vett szántóföld nagysága csak akkora, amekkora a rothasztott szennyvíziszap “eltüntetéséhez” elegendő. Következésképp nem biomassza előállítás a cél, az csak megterem, amit butaság nem biogáz előállítására felhasználni.

A hiedelemmel ellentétben a biomassza erőművek ugyan a megújuló energiát állítanak elő, de nem tartoznak az ökolábnyom alapján a hatékony megoldások közé:









Forrás: Héjjas István: Eltitkolt tények a kímaváltozásról 


Ökolábnyom alatt a teljes életciklus alatt átlagosan szolgáltatott áramtermelésre vetítve a  földterületet igényt értjük.


A szennyvíziszap hasznosításában a biomassza előállítás csak eszköz és nem cél. Helytelen a biogázüzemre energiatermelési objektumként tekinteni.

Elsődleges feladata az iszap anaerob stabilizálása.


33 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page