top of page
Keresés
  • SzerzÅ‘ képeBéla Tolnai

pH értelmezés

Frissítve: ápr. 5.

A pH definícióját egy képlet adja. Eszerint pH = - lg [H+]. A kémikusok a szögletes zárójelbe tett mennyiségek alatt minden esetben koncentrációt értenek. Jelen esetben a Hidrogén ion koncentrációját, melynek mértékegysége [mol/L]. Ha egy változó fizikai-kémiai értelmet hordoz, úgy az matamatikai értelemben nem szepelhet exponenciális összefeüggés kitevőjében vagy a logaritmikus kifejezésben. Ott csak dimenzimentes változó lehet. Következésképp a pH definíciója ebben a formában pontatlan.

Sörensen erdeti definícióját a Wikipedia a következőképpen magyarázza.

Az rH2 definicója hasonló pontatlansággal kűzd. Lásd ehhez a sav-bázis és redoxi reakciók értelmezésével kapcsolatos összefoglaló táblát. A táblázat pH és az rH2 közötti párhuzamot prof. Ország József előadása alapján sűríti.


pH és rH2 mennyiségek így nyilvánvalóan diemenziómentes mennyiségek, amelyek a sav-bázis ill. redoxi reakciókat jellemzik.


A két változó által kifeszített sík az ún. Vincent-diagram, amely a mikroboilógiai világ "klimatikus térképe". Vincent eredetileg a patogén baktériumok tartományának elhatárolására használta.

Érdemes azonban ezt az ábrázolási lehetőséget a patogén baktériumok mellett, a hasznos munkát végző, víztisztító baktériumokra is kiterjeszteni.

31 megtekintés1 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page